Preot paroh Precob Marian

Preoți slujitori Ianuarie 25, 2012

 

Sunt născut la data de 07-09-1977, în localitatea Dorohoi, jud. Botoşani, ca al 3 lea fiu al Mariei şi al lui Gheorghe  Precob, locuind, împreună cu familia ,în satul Slobozia, comuna Cordăreni, judeţul Botoşani.Am rămas orfan de tată la vârsta de 8 luni. Am  urmat cursurile Şcolii Generale cu clasele I-VIII, Cordăreni, jud. Botoşani.

După absolvire, am urmat cursurile claselor a IX-a şi a X- a ale Şcolii Complementare/de ucenici, Vorniceni, jud. Botoşani, obţinând Atestatul profesional, cu media 9,00.

În 1992 am fost declarat admis, în urma examenului dat, la Seminarul Teologic Liceal ,, Sf. Ioan Iacob”, Dorohoi, jud.Botoşani, pe care l-am absolvit  obţinând Atestatul profesional, cu media 8,99, promoţia 1998.

În 1998 am obţinut prima menţiune din istoria Seminarului Dorohoi la Olimpiada naţională, organizată la Râmnicu-Vâlcea, la disciplina I.B.O.R.

În acelaşi an, am susţinut examenul de capacitate preoţească organizat la M-rea Durău, obţinând nota 8,80, alegând parohia ,,Naşterea Maicii Domnului”, Străteni, com. Dersca, jud. Botoşani, având posibilitatea, potrivit mediei obţinute, să fi ales o parohie de gradul II, dar am ales această parohie pentru a avea mai mult timp pentru studiu, intenţionând să urmez cursurile Facultăţii de Teologie,,Dumitru Stăniloae ”, Iaşi.

Tot în acel an m-am căsătorit cu d-nişoara Murariu Anca-Elena din comuna Cordăreni, jud. Botoşani.

La data de 15 noiembrie 1998, am fost hirotonit  diacon, iar la data de 28 noiembrie 1998, am fost hirotonit preot pe seama parohiei Străteni, com.Dersca, jud. Botoşani, de către  I.P.S. Daniel, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Mănăstirea Bucium, jud.Iaşi.

Tot în acelaşi an am fost hirotesit duhovnic de către IPS Daniel, în Catedrala Mitropolitană  din Iaşi.

În anul 2000 am fost declarat admis, cu media 8,42, fiind al 8-lea în ordinea mediilor, la Facultatea de Teologie ,, Dumitru Stăniloae ”, Iaşi, obţinând titlul de licenţiat în teologie, promoţia 2005, cu media 9,05, susţinând  lucrarea de licenţă cu tema ,,Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite ”, având ca îndrumător  Pr. prof. dr.Viorel Sava, lucrarea fiind notată cu 9,20.

În 2003 am urmat cursurile de definitivat în preoţie, promovându-le cu media 9,11.

În 2004, la 10 iulie, s-a născut fiul nostru Alexandru – Ilie.

În  vara anului 2005 am fost declarat admis, cu media 8,43, al 8 - lea la buget, pentru a urma cursurile de Masterat, secţia Istorică – Practică, din cadrul acceleaşi facultăţi , pe care cu ajutorul lui Dumnezeu, le-am finalizat,promoţia 2005- 2007, având lucrarea de disertaţie la disciplina Omiletică, cu titlul ,, Pedagogia Sfântului Ioan Gura de Aur” ,sub îndrumarea  Pr. prof. dr. Costachi Grigoraş, obţinând nota 9,50.

In urma permanentei din 19 apr.2007, am fost transferat, cu data de 1 mai 2007, din postul de paroh al bisericii ,,Naşterea Maicii Domnului’’, Străteni, com. Lozna, Botoşani, în cel de paroh al bisericii ,, Sf. Ier. Nicolae”, Bucecea, Protopopiatul Dorohoi, Jud. Botoşani.                             

Cu prilejul slujbei de resfinţire a bisericii ,, Sf. Ier. Nicolae ”, Bucecea din data de 23 sept. 2007, am primit hirotesia şi distincţia de preot iconom din partea P.S. Calinic Botoşăneanul, ca urmare a rapoartelor de activitate din cele două parohii, respectiv, casă parohială şi obiecte de cult,la Străteni; renovare casă socială şi obiecte de cult, la Bucecea.

În prezent am o vechime în preoţie de 10 ani.

În prezent suntem în faza de finalizare a şarpantei la casa parohială  P-M, Bucecea,precum şi inaugurarea  centralei termice la biserică.

În viitor aşteptăm al 2-lea copil.

În viitor intenţionez să-mi dau gr. II, în preoţie, precum şi înscrierea la cursurile de doctorat ale Facultăţii de Teologie, ,,Dumitru Stăniloae”, Iaşi.

Data hirotonire: 1998-11-28